Παραισθήσεις και Ψευδαισθήσεις

 

 Ψευδαισθήσεις είναι όταν ακούμε, ή βλέπουμε, πράγματα που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα. Παραισθήσεις είναι όταν ένα υπαρκτό ερέθισμα, το αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά απ' ότι είναι.

 

Οι παραισθήσεις, όταν προκύψουν, σταδιακά αποσυνδέουν τον άνθρωπο από το περιβάλλον του, ώστε να μη μπορεί πια να αντεπεξέλθει με ευχέρεια στα έργα του ή ακόμη και στις σχέσεις του. Είναι επίσης πιθανόν – όταν κάποιος βρίσκεται υπό την επήρεια παραισθήσεων – να εμπλακεί και σε κάποιου είδους δυστύχημα.

 

Μερικές φορές, μόλις πριν κοιμηθούμε, είναι πιθανό να νομίσουμε ότι κάτι είδαμε ή κάτι ακούσαμε, αυτό όμως δε μετρά ως ψευδαίσθηση: Είναι απλά ένα στάδιο της εγκεφαλικής διεργασίας που οδηγεί στον ύπνο και στα όνειρα. Για να μετρά μια εμπειρία ως ψευδαίσθηση, πρέπει να προκύψει ενώ είμαστε εντελώς ξύπνιοι.

 

Μερικές συχνές ψευδαισθήσεις είναι, να νομίζει κάποιος ότι του στέλνουν μηνύματα μέσω της τηλεόρασης, ή να ακούει δύο άτομα μέσα του να συζητούν μεταξύ τους και με εκείνον, ή να αισθάνεται ότι έχουν βάλει κάτι στο σώμα του, ή να αισθάνεται ότι καίγεται, ή να βλέπει περίεργα φωτάκια, εξωγήινους κ.ο.κ.

 

Μία πιθανή αιτία των παραισθήσεων είναι η χρήση ναρκωτικών ουσιών. Κάποιες ουσίες έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα τη δημιουργία παραισθήσεων, άλλες ουσίες απλά δρουν ως καταλύτες ώστε μια προϋπάρχουσα τάση για ψευδαισθήσεις να ενεργοποιηθεί.

 

Αν κάποιος όμως έχει ψευδαισθήσεις χωρίς παράλληλα να κάνει χρήση εθιστικών ουσιών, τότε πιθανότατα το πρόβλημα είναι ιατρικής φύσης: Κάποια αναστάτωση στη βιοχημεία του εγκεφάλου έχει επενεργήσει ώστε να μην είμαστε πάντοτε σε θέση να διακρίνουμε αυτό που αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας από αυτό που φανταζόμαστε με το νου μας.

 

Όποια και αν είναι η αιτία των ψευδαισθήσεων, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορεί κάποιος να κάνει ώστε να τις περιορίσει: Πρώτον, να προσπαθήσει να είναι συγκεντρωμένος στο παρόν, σε αυτά που γίνονται τριγύρω του εκείνη τη στιγμή, και να μην αφήνει τον εαυτό του να σκέφτεται ή να φαντάζεται άλλα, άσχετα πράγματα: Οι ψευδαισθήσεις τρέφονται από το υλικό που βρίσκουν στη φαντασία μας, και άρα περιορίζοντας τη φαντασία περιορίζουμε τις ψευδαισθήσεις. Δεύτερον, να βρει κάποιο έμπιστο πρόσωπο που να μπορεί να ρωτά, όταν δεν είναι σίγουρος αν κάτι που βλέπει ή ακούει είναι πραγματικό. Αυτό θα τον βοηθήσει να διακρίνει πότε είναι υπό την επήρεια των ψευδαισθήσεων και πότε είναι ελεύθερος από αυτές. Αυτά τα μέτρα μπορεί να μην αφανίσουν εντελώς τις ψευδαισθήσεις, σίγουρα όμως θα βοηθήσουν σε κάποιο βαθμό.

 

Πέραν τούτων, είναι καλό – αν κάποιος έχει ψευδαισθήσεις – να αναζητήσει και ιατρική βοήθεια, έχοντας υπ’ όψη ότι σήμερα υπάρχουν πολύ αποτελεσματικές θεραπείες γι' αυτό το πρόβλημα. Αν νιώθεις αμηχανία, ή δεν είσαι σίγουρος πού ακριβώς να αποταθείς, σε ενθαρρύνουμε να επικοινωνήσεις πρώτα μαζί μας με ηλεκτρονικό μήνυμα, ώστε – αφού μας περιγράψεις τι ακριβώς γίνεται, τι βιώνεις – να σε παραπέμψουμε εμείς στον κατάλληλο ειδικό.

 

Άλλος τρόπος να επικοινωνήσεις μαζί μας είναι μέσω της Νυκτερινής Γραμμής Τηλεφωνικής Συμπαράστασης Νέων, την οποία λειτουργούμε κάθε νύχτα από τις 20:00 μέχρι τις 2:00, στο 28210 45046. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Νυκτερινή Γραμμή, πάτησε εδώ.

 

 

 

 

 

   Βοήθησέ μας να βελτιωθούμε

 

  α. Πόσο χρήσιμο βρήκες αυτό το κείμενο;

 

          Καθόλου χρήσιμο    Λίγο χρήσιμο    Αρκετά χρήσιμο    Πολύ χρήσιμο

 

  β. Υπάρχει ο,τιδήποτε που θα ήθελες να προσθέσουμε σχετικά με αυτό το θέμα;