Υποτίμηση

 

Μερικές φορές, είναι αλήθεια, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι δυσκολεύονται να αντιληφθούν τις πραγματικές ικανότητες και το πραγματικό επίπεδο ωριμότητας ενός νέου. Κατά συνέπεια, του μιλούν σαν να είναι ακόμη μικρό παιδί, σα να χρειάζεται στα πάντα καθοδήγηση. Ο νέος, όπως θα ήταν αναμενόμενο, προσβάλλεται από αυτή την υποτίμηση. Τι πρέπει να κάνει με αυτή την κατάσταση;

 

Το πρώτο που μπορούμε σίγουρα να πούμε, είναι ότι δε θα ωφελούσε σε τίποτε αν έχανε την ψυχραιμία του. Με το να αρχίσω να φωνάζω, ή να μιλώ απότομα, ή ακόμη να βρίζω αυτόν που με υποτίμησε, απλά του “αποδεικνύω” στα μάτια του ότι όντως δεν είμαι ώριμος άνθρωπος, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος και η υποτίμηση να συνεχίζεται. Αν όμως αποκριθώ ήρεμα, σοβαρά και με ευγένεια, ώστε να του εξηγήσω τι ακριβώς είναι αυτό που παρεξήγησε, τότε είναι πολύ πιθανότερο να αναθεωρήσει την άποψή του για μένα, αν όχι εκείνη την ώρα, τουλάχιστον μακροπρόθεσμα.

 

Το δεύτερο που μπορούμε να πούμε, είναι ότι – σε περίπτωση που κάποιος μας υποτιμά για πολύ καιρό – υπάρχει ο κίνδυνος να αντιδράσουμε και να βρεθούμε στο άλλο άκρο: Να επιζητούμε δηλαδή να είμαστε συνεχώς με ανθρώπους που θα μας επαινούν, που θα μας κολακεύουν, που θα λένε για μας μόνο καλά λόγια. Αν και είναι αλήθεια ότι κάποιος που για πολύ καιρό υποτιμήθηκε έχει ανάγκη και από επαίνους για να επανακτήσει την αυτοπεποίθησή του, είναι επίσης αλήθεια ότι η κολακεία μερικές φορές παραπλανεί τον άνθρωπο, αποκρύπτοντάς του τα λάθη και τις αδυναμίες του, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να διορθώσει τον εαυτό του. Ας μην αφήσουμε λοιπόν το ψέμα της υποτίμησης – όπου σχεδόν πιστέψαμε ότι είμαστε μηδαμινοί – να υποκατασταθεί από το ψέμα της κολακείας – όπου τυφλωνόμαστε και δε βλέπουμε την πραγματικότητα της ατέλειάς μας.

 

Η καλύτερη στάση που μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα έχει κάποιος απέναντί μας, είναι αφ’ ενός να μας εκτιμά, αφ’ ετέρου όμως να μη φοβάται να μας το λέει αν πιστεύει ότι κάπου σφάλλουμε. Τέτοια ας είναι και η στάση που έχουμε εμείς οι ίδιοι προς τον εαυτό μας.

 

 

 

 

 

 

   Βοήθησέ μας να βελτιωθούμε

 

  α. Πόσο χρήσιμο βρήκες αυτό το κείμενο;

 

       Καθόλου χρήσιμο    Λίγο χρήσιμο    Αρκετά χρήσιμο    Πολύ χρήσιμο

 

  β. Υπάρχει ο,τιδήποτε που θα ήθελες να προσθέσουμε, σχετικά με αυτό το θέμα;