Υπερένταση

 

Η υπερένταση συνήθως σχετίζεται με περιόδους στη ζωή μας όπου απαιτείται από εμάς να κατορθώσουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Άλλα από αυτά μπορεί να είναι σε ακαδημαϊκό επίπεδο, αλλά σε κοινωνικό και άλλα σε προσωπικό. Όταν όμως αυτές οι προκλήσεις συμπέσουν χρονικά, εμείς τις βιώνουμε ως ένα βάρος, ως μία μεγάλη πρόκληση, με αποτέλεσμα να βρεθούμε σε υπερένταση.

 

Αφ’ ενός η φύση των πραγμάτων, αφ’ ετέρου ο σύγχρονος ρυθμός της ζωής, μας εγγυώνται ότι τέτοιες περίοδοι οπωσδήποτε θα υπάρξουν, και εμείς θα κληθούμε να αντεπεξέλθουμε.

 

Αυτό που χρειάζεται να προσέξουμε, αν θέλουμε να διανύουμε τέτοιες περιόδους με άνεση αλλά και με δημιουργικότητα, είναι τα δύο άκρα: Αφ΄ ενός την υπερβολική ένταση που μας ρίχνει στο άγχος, και αφ' ετέρου την υπερβολική χαλάρωση που μας παραδίδει στην αδράνεια. Πολλές φορές η υπερένταση προξενεί μέσα μας μια αντίδραση, με αποτέλεσμα να βρίσκουμε τον εαυτό μας στο αντίθετο άκρο και να γινόμαστε απαθείς. Η υγεία όμως είναι στο μέσο αυτών των δύο, σε μια ψυχική κατάσταση όπου είμαστε νηφάλιοι, προσεκτικοί, έτοιμοι για προσπάθεια, αλλά ταυτόχρονα και ήρεμοι.

 

Είναι καλό λοιπόν να μάθουμε την τέχνη να ρυθμίζουμε τη διάθεση του εαυτού μας, όπως ρυθμίζει ο θερμοστάτης τη θερμοκρασία του σπιτιού μας: Όταν πέφτουμε στην υπερένταση, να βρίσκουμε τρόπους να ηρεμούμε λίγο, ενώ όταν πέφτουμε στην υπερβολική χαλάρωση, να κάνουμε μια προσπάθεια να ξυπνούμε και να ξαναβρίσκουμε την αγωνιστικότητά μας.

 

Ο καλύτερος τρόπος για να "χαλαρώνουμε σωστά" - χωρίς δηλαδή να πέφτουμε στην υπερβολή του άλλου άκρου - είναι να μάθουμε να ασχολούμαστε μόνο με εκείνο που έχουμε μπροστά μας τη συγκεκριμένη στιγμή: Μια κουραστική συνήθεια που πολλοί έχουμε, είναι να επιτρέπουμε σε ένα μέρος του μυαλού μας να αγχώνεται και να αγωνιά για άλλα θέματα, την ώρα που μιλάμε, εργαζόμαστε, τρώμε και κοιμόμαστε. Αυτή η συνήθεια είναι η αιτία της υπερέντασης, και όχι τα πολλά θέματα που αντιμετωπίζουμε αυτά καθ' εαυτά. Ας αφήσουμε λοιπόν αυτό το περιττό βάρος: Αν κάθε στιγμή φροντίζουμε μόνο αυτό που έχουμε μπροστά μας, τελικά όλα θα γίνουν, και μάλιστα με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.   

 

Αν θα ήθελες να συζητήσουμε με περισσότερη λεπτομέρεια τις δικές σου συγκεκριμένες περιστάσεις, μπορείς να μας στείλεις ένα ηλεκτρονικό μήνυμα και θα σου απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν.

 

Άλλος τρόπος να επικοινωνήσουμε είναι μέσω της Νυκτερινής Γραμμής Τηλεφωνικής Συμπαράστασης Νέων, την οποία λειτουργούμε κάθε νύχτα από τις 20:00 μέχρι τις 2:00, στο 28210 45046. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Νυκτερινή Γραμμή, πάτησε εδώ.

 

 

 

 

 

   Βοήθησέ μας να βελτιωθούμε

 

  α. Πόσο χρήσιμο βρήκες αυτό το κείμενο;

 

         Καθόλου χρήσιμο    Λίγο χρήσιμο    Αρκετά χρήσιμο    Πολύ χρήσιμο

 

  β. Υπάρχει ο,τιδήποτε που θα ήθελες να προσθέσουμε σχετικά με αυτό το θέμα;