Φόβος

 

Ο φόβος δεν είναι πάντοτε κάτι κακό,  όπως ίσως μάθαμε να πιστεύουμε. Η ορθή χρήση του φόβου είναι να ενεργεί ως μια προειδοποίηση, ως ένα "καμπανάκι", όταν βρισκόμαστε σε κάποια επικίνδυνη κατάσταση, ώστε να λάβουμε τα μέτρα μας και να προφυλαχθούμε. Η ορθή χρήση του φόβου μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρηθούμε σε ετοιμότητα έναντι των προκλήσεων της ζωής, προφυλάσσοντας μας από την αμέλεια και την αδιαφορία, και διατηρώντας ενεργή τη σύνδεση με τη συνείδηση μας.

 

Είναι αλήθεια όμως, πως όταν κάποιος άλλος προσπαθεί να μας επιβληθεί εκφοβίζοντάς μας, όταν είμαστε σε μια τρομοκρατημένη κατάσταση, ή όταν από φόβο και καχυποψία αποφεύγουμε την εμπειρία της ζωής, τότε υπάρχει πρόβλημα και μιλάμε για ένα φόβο που είναι καλύτερα να υπερνικηθεί: Τέτοιοι φόβοι μάς παραλύουν και μας αποξενώνουν από την αυθεντικότητά μας. Ο καλύτερος τρόπος για να υπερνικηθεί ένας φόβος, είναι το να εκθέτουμε σταδιακά τον εαυτό μας σε μικρές δόσεις του πράγματος που μας φοβίζει, αλλά με ψυχραιμία, ώστε σιγά - σιγά ο ψυχισμός μας να δημιουργήσει άμυνες και αντιστάσεις. Επίσης είναι χρήσιμο να αποκτήσουμε τη δεξιότητα του να ρυθμίζουμε το συναίσθημα του φόβου, ελέγχοντας με τη λογική μας κατά πόσο αυτό ανταποκρίνεται στους πραγματικούς κινδύνους που μας περιβάλλουν.

 

Αν εσύ προσωπικά βασανίζεσαι από το συναίσθημα του φόβου, ίσως να ήταν καλό να συζητήσουμε κατ' ιδίαν τις περιστάσεις στις οποίες βρίσκεσαι, ώστε να βρούμε μαζί κάποιες λύσεις ... στείλε μας αν θέλεις ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, ώστε να κάνουμε την πρώτη γνωριμία.

 

Άλλος τρόπος να επικοινωνήσουμε είναι μέσω της Νυκτερινής Γραμμής Τηλεφωνικής Συμπαράστασης Νέων, την οποία λειτουργούμε κάθε νύχτα από τις 20:00 μέχρι τις 2:00, στο 28210 45046. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Νυκτερινή Γραμμή, πάτησε εδώ.

 

 

 

 

 

 

   Βοήθησέ μας να βελτιωθούμε

 

  α. Πόσο χρήσιμο βρήκες αυτό το κείμενο;

 

      Καθόλου χρήσιμο    Λίγο χρήσιμο    Αρκετά χρήσιμο    Πολύ χρήσιμο

 

  β. Υπάρχει ο,τιδήποτε που θα ήθελες να προσθέσουμε σχετικά με αυτό το θέμα;