Εγκυμοσύνη

 

Από αμνημονεύτων χρόνων, η αγγελία μιας εγκυμοσύνης ήταν πάντοτε ένα χαρμόσυνο γεγονός, η δε έγκυος κοπέλα τύγχανε πάντοτε ιδιαίτερου σεβασμού, ως ένα πρόσωπο που κυοφορεί μέσα του μια καινούργια ζωή.

 

Είναι λυπηρό που στις μέρες μας, η εγκυμοσύνη κατάντησε να είναι, πολλές φορές, αιτία θλίψης και αγωνίας ...

 

Όποιες και αν ήταν οι περιστάσεις που οδήγησαν στην εγκυμοσύνη, είτε ήταν στα πλαίσια ενός γάμου, είτε ήταν στα πλαίσια ενός μακροχρόνιου δεσμού, είτε ήταν ως συνέπεια ενός πρόσκαιρου συναπαντήματος, όποιες λοιπόν και αν ήταν οι περιστάσεις, το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το ίδιο: Η τώρα έγκυος κοπέλα βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη κατάσταση, όπου ολόκληρο το σώμα της αλλά και ο ψυχισμός της έχουν πια προσανατολιστεί προς ένα συγκεκριμένο σκοπό: Την φιλοξενία, για εννέα περίπου μήνες, μίας καινούργιας αλλά και εύθραυστης ύπαρξης. Από ένστικτο, η κοπέλα γνωρίζει ότι τώρα χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στις κινήσεις της, στη διατροφή της, ακόμη και στα συναισθήματα της, μιας και όλα αυτά έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ευημερία του αναπτυσσόμενου παιδιού.

 

Όταν όμως μια κοπέλα δεν είναι σίγουρη ότι επιθυμεί την εγκυμοσύνη της – ίσως διότι ήλθε σε μια περίοδο της ζωής της που πρακτικά δεν είναι έτοιμη για να αντεπεξέλθει - αν δεν είναι σίγουρη ότι επιθυμεί το παιδί που έρχεται, τότε βρίσκει τον εαυτό της σε μια σύγκρουση: Από τη μια πλευρά, βρίσκεται η ορμή του μητρικού της φίλτρου, που ζητά την προστασία και φροντίδα του αναπτυσσόμενου παιδιού, ενώ από την άλλη βρίσκεται η “φωνή της λογικής”, που κάθεται και αναλογίζεται με ανησυχία τυχόν πρακτικές συνέπειες αυτής της εγκυμοσύνης ...

 

Η επιλογή της έκτρωσης φαίνεται να είναι μια εύκολη λύση στο πρόβλημα: Το “λάθος” της εγκυμοσύνης “σβήνεται”, και η κοπέλα είναι ελεύθερη να προχωρήσει με τη ζωή της. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά. Η έκτρωση είναι μια τραυματική εμπειρία για την ίδια την κοπέλα, και πολλές φορές επηρεάζει την ικανότητά της να αγαπήσει με στοργή τα παιδιά που θα κάνει στο μέλλον. Και αυτό, διότι η έκτρωση ανατρέπει το ίδιο το νόημα της μητρότητας, όπου μια κοπέλα δίνει από την ψυχή και το σώμα της ώστε να δημιουργηθεί - και έπειτα να μεγαλώσει - μια νέα ύπαρξη.

 

Αυτό που ίσως δε γνωρίζουν οι πιο πολλοί, είναι ότι στις δέκα εβδομάδες από τη σύλληψη – δηλαδή στην ηλικία που συνήθως γίνονται οι εκτρώσεις, το αναπτυσσόμενο έμβρυο ήδη έχει χέρια και πόδια, στόμα, μάτια, μύτη και αυτιά, ήδη κτυπά η καρδιά του και στέλνει αίμα στο μικρό του σώμα, ήδη ακούει τους θορύβους και τις φωνές από το περιβάλλον του, ήδη κλωτσά τα μικρά του πόδια στην κοιλιά της μητέρας του. Με άλλα λόγια, είναι ήδη ένα μικρό παιδί. Ποια μητέρα θα μπορούσε με ευκολία να βάλει τέρμα σε αυτή την ζωή;

 

Ναι, η έκτρωση όντως είναι μια επιλογή, κανένας δε μπορεί να ισχυριστεί το αντίθετο. Είναι μια επιλογή που απομακρύνει μερικές από τις πρακτικές συνέπειες της εγκυμοσύνης. Δεν είναι όμως χωρίς το κόστος της, ένα κόστος που η κοπέλα καλείται αργότερα να κουβαλήσει, μόνη, στα βάθη του ψυχικού της κόσμου.

 

Το ερώτημα λοιπόν πλανάται: Εφ' όσον η έκτρωση είναι μια σκληρή και άχαρη επιλογή, τι άλλο παραμένει; Είναι άραγε πρακτικά εφικτό για μια νέα κοπέλα, φοιτήτρια ίσως ή ακόμη και πιο μικρή, χωρίς σύντροφο και χωρίς χρήματα, να κρατήσει και να μεγαλώσει ένα παιδί; Εδώ χρειάζεται μια διευκρίνιση: Υπάρχουν δύο τρόποι για να κρατήσει μια κοπέλα το παιδί της. Ο ένας είναι να το γεννήσει και μετά να αναλάβει και την ανατροφή του, ενώ ο άλλος είναι να το γεννήσει και μετά να το δώσει για υιοθεσία. Δεν είναι ντροπή το δεύτερο, ούτε είναι δειλία.

 

Επιλέγοντας την υιοθεσία, μια κοπέλα μπορεί να μειώσει τις πρακτικές συνέπειες της εγκυμοσύνης, ενώ ταυτόχρονα αποφεύγει το βαρύτερο τραύμα της έκτρωσης.  Υπάρχουν πολλά ζευγάρια που δε μπορούν να κάνουν παιδιά, και θα παρακαλούσαν για την ευκαιρία να αναλάβουν ένα παιδί. Το δυσκολότερο σημείο σε μια υιοθεσία, για τη μητέρα, είναι η ιδέα ότι δε θα μπορεί να βλέπει μετά το παιδί της. Αυτό όντως είναι μια εστία πόνου, ενός πόνου όμως που γλυκαίνεται από την επίγνωση ότι το παιδί τουλάχιστον ζει και μεγαλώνει ... Ένας φορέας στην Ελλάδα που αναλαμβάνει Υιοθεσίες, είναι το Κέντρο Βρέφους - Μητέρας, που βρίσκεται στην Αθήνα. Τηλέφωνα επικοινωνίας του κέντρου αυτού, είναι το 210-2627155 και το 210-2611121.

 

Σε περίπτωση που μια κοπέλα επιλέξει αυτή την οδό, η συνολική περίοδος που χρειάζεται να αφιερώσει αποκλειστικά για το παιδί είναι έξι μήνες - οι τέσσερις τελευταίοι μήνες της εγκυμοσύνης, και οι δύο πρώτοι μήνες μετά τον τοκετό. Ίσως δηλαδή χρειαστεί να πάρει λιγότερα μαθήματα για ένα εξάμηνο, αν είναι φοιτήτρια, ή να πάρει άδεια τοκετού, αν εργάζεται, ή να αφήσει την εργασία της και να διεκδικήσει επίδομα ανεργίας, αν αυτό της ταιριάζει περισσότερο. Τα επόμενα βήματα εξαρτώνται από την υποστήριξη που έχει μια κοπέλα. Αν η οικογένεια δείχνει κατανόηση, ή αν ο σύντροφος αναλαμβάνει τις ευθύνες του, τότε η κοπέλα μπορεί να μείνει και να γεννήσει εκεί που βρίσκεται. Αν όμως είναι μόνη, ή αν την απασχολεί να μη γνωστοποιηθεί η εγκυμοσύνη στον κοινωνικό της περίγυρο, τότε μπορεί να επιλέξει να πάει και να φιλοξενηθεί σε ένα ξενώνα, όπου θα βρει πρακτική βοήθεια και ψυχική στήριξη, ενώ ταυτόχρονα θα διατηρηθεί και το "μυστικό" της εγκυμοσύνης ... Ένας τέτοιος ξενώνας στην Ελλάδα είναι η Στέγη Μητέρας, που βρίσκεται στην Αθήνα. Τηλέφωνο επικοινωνίας είναι το 210-8615700.

 

Στην περίπτωση τώρα που μια κοπέλα επιθυμεί να αναλάβει και την ανατροφή του παιδιού της, χρειάζεται πρώτα να οπλίσει τον εαυτό της με υπομονή, και έπειτα να κοιτάξει κατά πόσο υπάρχει και η πρακτική υποστήριξη, είτε από τους γονείς είτε από τον σύντροφο, ώστε να μπορεί να εργαστεί, να καλύψει το οικονομικό, ή να συνεχίσει τις σπουδές της. Αν δεν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις, τα πράγματα δυσκολεύουν, αν και υπάρχουν φορείς που είναι πρόθυμοι να στηρίξουν πρακτικά νέες ανύπαντρες μητέρες, όπως ο Σύλλογος Προστασίας Αγέννητου Παιδιού, που βρίσκεται στην Αθήνα. Για κοπέλες που ζουν στην Αθήνα, ο Σύλλογος μπορεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες του παιδιού στα πρώτα δύο χρόνια, σε είδος (ρούχα, γάλα κτλ.) Για κοπέλες που ζουν εκτός Αθήνας, η βοήθεια συνήθως είναι χρηματική. Τηλέφωνο επικοινωνίας του Συλλόγου είναι το 210-8828788.

 

Το θέμα της στάσης των γονιών είναι σύνθετο και πολύπλοκο. Στην αρχή μιας απρόβλεπτης και εκτός γάμου εγκυμοσύνης, ενδέχεται οι γονείς να αντιδράσουν με όχι και τόσο θετικό τρόπο ... σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις, ίσως και να επιμένουν για έκτρωση. Σε τέτοιες στιγμές είναι καλό μια κοπέλα να θυμάται ότι κανείς δεν μπορεί να την αναγκάσει σε τίποτε, και ότι η τελική απόφαση ανήκει αποκλειστικά στην ίδια, αφού αυτή η ίδια θα κληθεί να ζήσει με τις συνέπειες της επιλογής της. Όσο όμως προχωρά η εγκυμοσύνη, και αρχίζει να διαφαίνεται στους γονείς η προοπτική να αποκτήσουν εγγονάκι, η στάση τους τείνει να γλυκαίνει ... πολλές είναι οι ανύπανδρες μητέρες, που τελικά βρίσκουν τρόπο να συνυπάρχουν με τους γονείς τους, και να μοιράζονται μαζί τους τις ευθύνες της ανατροφής του παιδιού. 

 

Είναι βέβαια αυτονόητο, ότι το ιδανικό θα ήταν ο γάμος - ή τέλος πάντων η δέσμευση - με τον πατέρα του παιδιού. Μερικές φορές η λύση είναι απλά αυτή, να πάρουν και οι δύο την απόφαση να προχωρήσουν σε ένα πιο σοβαρό επίπεδο σχέσης και αμοιβαίας υποστήριξης. Ένα παιδί, στο κάτω-κάτω, μεγαλώνει καλύτερα όταν είναι κάτω από τη φροντίδα και την προστασία δύο γονιών που αγαπιούνται και το αγαπούν. Εδώ χρειάζεται όμως προσοχή: Θα ήταν λάθος αν δύο άτομα έπαιρναν αυτή την απόφαση απλά και μόνο εξ' αιτίας της εγκυμοσύνης, χωρίς κατά τα άλλα να έχει η σχέση τους καλές προοπτικές βιωσιμότητας. Αν όμως η εγκυμοσύνη απλά δώσει την αφορμή, ώστε να κάνουν ένα βήμα που ούτως ή άλλως πιθανόν να έκαναν στο μέλλον, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα.

 

Αν είσαι έγκυος αλλά δεν είσαι σίγουρη τι να κάνεις, ή αν χρειάζεσαι πιο συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με όσα αναφέραμε πιο πάνω, σε ενθαρρύνουμε να επικοινωνήσεις μαζί μας, αν βέβαια και εσύ το θέλεις, στέλνοντάς μας ηλεκτρονικό μήνυμα, ώστε μαζί να εξετάσουμε τις πραγματικές επιλογές σου.

 

Αν προτιμάς ένα πιο άμεσο τρόπο επικοινωνίας, υπάρχει και η Νυκτερινή Γραμμή Τηλεφωνικής Συμπαράστασης Νέων, την οποία λειτουργούμε κάθε νύχτα από τις 20:00 μέχρι τις 2:00, στο 28210 45046. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Νυκτερινή Γραμμή, πάτησε εδώ.

 

 

 

 

 

 

 

Βοήθησέ μας να βελτιωθούμε

 

  α. Πόσο χρήσιμο βρήκες αυτό το κείμενο;

 

           Καθόλου χρήσιμο    Λίγο χρήσιμο    Αρκετά χρήσιμο    Πολύ χρήσιμο

 

  β. Υπάρχει ο,τιδήποτε που θα ήθελες να προσθέσουμε σχετικά με αυτό το θέμα;