Αυτοκτονία

 

Όταν ένας άνθρωπος βρίσκεται σε βαθιά απόγνωση, και ταυτόχρονα έχει μέσα του θυμό και πικρία, είναι πιθανό να αρχίσει να σκέφτεται πώς να τερματίσει ο ίδιος τη ζωή του.

 

Σε τέτοιες καταστάσεις, οι ορίζοντες φαίνονται να κλείνουν γύρω του ώστε τίποτε στο παρελθόν, το παρόν ή το μέλλον να φαίνεται να έχει πια νόημα για αυτόν. Οι άνθρωποι του περιβάλλοντος βιώνονται ως απόμακροι και ανίκανοι να προσφέρουν ο,τιδήποτε, ενώ ο ίδιος αισθάνεται τις δικές του δυνάμεις να τον έχουν πια εγκαταλείψει.

 

Ναι, όλα φαίνονται μαύρα εκείνη την ώρα, όπως όταν ένα πυκνό και σκοτεινό σύννεφο σκεπάζει τον ήλιο. Το σύννεφο όμως, δεν παρέρχεται κάποια ώρα; Είναι δυνατόν να κρύβει για πάντοτε τον ήλιο; Έτσι και το σκοτάδι μέσα στο νου κάποια ώρα θα παρέλθει, και θα μπορέσει να δει τα πράγματα και πάλι με άλλο φως.

 

Αν εσύ που διαβάζεις αυτές τις λέξεις βρίσκεσαι σε αυτή την κατάσταση και προβληματίζεσαι γύρω από την αυτοκτονία, ένα θέλουμε να σου πούμε: Μη βιαστείς. Περίμενε λίγο ακόμη, να δεις πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Ίσως κάτι αλλάξει στις περιστάσεις σου, με τρόπο που εσύ δεν είσαι τώρα σε θέση να το προβλέψεις. Άνοιξε την καρδιά σου σε κάποιον άλλο άνθρωπο – κάποιον που έχει κατανόηση και σε αγαπά – και πες του πώς νιώθεις, πού πονάς.

 

Είμαστε και εμείς εδώ για σένα, αν θελήσεις να μας στείλεις ηλεκτρονικό μήνυμα, για να ακούσουμε ό,τι έχεις να βγάλεις από μέσα σου. Μη μας φοβάσαι: Δε θα σε κρίνουμε για αυτά που σκέφτεσαι, ούτε θα σε κατηγορήσουμε για αυτά που νιώθεις. Μόνο θα σε ακούσουμε και θα προσπαθήσουμε να σου συμπαρασταθούμε για όση ώρα και όσο καιρό εσύ πιστεύεις ότι το θέλεις και το χρειάζεσαι. Ίσως μαζί να τα καταφέρουμε, ίσως βρούμε κάποια διέξοδο από τα προβλήματά σου, ώστε να ανατείλει σιγά – σιγά για σένα μια καινούργια, πιο χαρούμενη ημέρα.

 

Άλλος τρόπος να επικοινωνήσουμε, αν προτιμάς κάτι πιο άμεσο, είναι μέσω της Νυκτερινής Γραμμής Τηλεφωνικής Συμπαράστασης Νέων, την οποία λειτουργούμε κάθε νύχτα από τις 20:00 μέχρι τις 2:00, στο 28210 45046. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Νυκτερινή Γραμμή, πάτησε εδώ.

 

 

 

 

 

 

 

   Βοήθησέ μας να βελτιωθούμε

 

  α. Πόσο χρήσιμο βρήκες αυτό το κείμενο;

 

        Καθόλου χρήσιμο    Λίγο χρήσιμο    Αρκετά χρήσιμο    Πολύ χρήσιμο

 

  β. Υπάρχει ο,τιδήποτε που θα ήθελες να προσθέσουμε σχετικά με αυτό το θέμα;